Taas muutama kuukausi pääsi vierähtämään kirjoitusten välissä. Helmikuun alussa päättyi kolmas lukuvuoteni MJSP:ssä. Olen ollut täällä jo kolme ja puoli vuotta, mikä tuntuu aivan uskomattomalta. Justiinsa päiviteltiin asiaa kaverin kanssa illallispöydän ääressä: mihin tämä aika on oikein mennyt? Justiinsahan me asuttiin vielä asuntolassa ja käytiin intensiivikurssia!

Olen opiskellut niin reippaalla tahdilla, että minulla on seuraavalle lukuvuodelle jäljellä enää kandidaatin tutkielma. Olen siis suorittanut kaikki tarvittavat kurssit ja vähän ylikin. Tämä siis tarkoittaa, ettei minun tarvitse käydä yhden yhtä kurssia tänä vuonna, jos ei satu huvittamaan. Joudun matkustelemaan kandia varten pitkin poikin Hokkaidoa haastattelemassa ihmisiä, joten lisääntynyt vapaa-aika tulee tarpeeseen. Lisäksi on pari muutakin reissua suunnitteilla, esimerkiksi kesä-heinäkuun vaihteessa parin viikon Okinawan matka.

Sain myös koko ensi lukuvuoden lukukausimaksusta vapautuksen, koska opinnot ovat edenneet niin hyvin ja hyvillä arvosanoilla. Japanissahan on yliopistossa opiskelu maksullista, mutta minä olen saanut lukukausimaksuista vapautuksia ja loppujen lopuksi maksoin toisen ja kolmannen vuoden lukukausimaksusta kustakin 1/4. Maksettavaa tuli siis yhteensä koko neljän ja puolen vuoden opinnoista puolen vuoden lukukausimaksu, joka on noin 225 000 jeniä.

Opintotukikuukaudet loppuivat vuoden vaihteeseen, mutta sain tälle lukukaudelle Rotary-Yoneyaman stipendin, 100 000 jeniä kuussa. Sillähän pärjää oikein hyvin.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print