Korean kirjoittaminen tietokoneella (käyttis: Windows)

Keskustelua korean kielestä: kielioppi, sanasto, kirjoittaminen ja kaikki muu kieleen liittyvä kuuluvat tähän foorumiin.

Korean kirjoittaminen tietokoneella (käyttis: Windows)

ViestiKirjoittaja Silja » 11.10.2008 10:17

Lupasin Lauralle laittaa ohjeita korean kirjoittamisesta koneella, joten tässä pukkaa. Ja kyseessä siis ohjeet Windows-käyttöjärjestelmiin, Macin käyttäjät ja Linux-ihmiset joutuvat nyt etsimään tietonsa muualta. Korean kirjoittaminen Windowsissa tapahtuu asentamalla Korean IME (Input Method Editor) eli korealainen syöttötapaediittori (tai joku muu vastaava sanahirviö).

Heti alkuun linkki (englanninkielisiin) asennusohjeisiin, koska näissä on kuvatkin mukana ja nehän auttavat hommaa huomattavasti:
Korean IME:n asentaminen Windows XP:hen
Korean IME.n asentaminen Windows Vistaan
Tehdäänpä niin, etten toistaseksi kirjoita tuosta varsinaisesta asentamisesta halaistua sanaa, koska nuo kuvalliset ohjeet ovat minusta ainakin hyvin selkeät. Jos ei onnistu, niin sopii kysyä. Sen verran sanon että huomaa, että XP:ssä tarvitaan Windowsin järjestelmä-CD-ROM asentamiseen.

Hypätäänpä siis siihen tilanteeseen, että Korean IME on onnistuneesti asennettu. Miten siis pääsee kirjoittamaan? Etsi tehtäväpalkin oikeasta alareunasta tällainen kohta (kuvat Vistasta, mutta näyttävät suunnilleen samalta myös XP:ssä):
Kuva
Klikkaa sanaa FI ja saa tällaisen näkymän (listassa tietysti ne kielet, joiden näppäimistöt koneelle on asennettu, minulla siis suomi, japani ja korea):
Kuva
Valitse "Näytä kielipalkki". Kielipalkki aukeaa näytön yläreunaan.
Kuva
Klikkaa "FI suomi (Suomi)"-kohtaa, saat taas näkyviin tarjolla olevat näppäimistöt. Valitse KO korea (Korea).
Kuva
Edellisen voit hoitaa myös kätevästi painamalla samaan aikaan Alt- ja Shift-näppäimiä, jolloin näppäimistö vaihtuu aina seuraavaan listalla olevaan näppäimistöön. Minun täytyy esimerkiksi painaa kaksi kertaa Alt+shift, jos haluan kirjoittaa koreaa, koska tuossa on tuo japani välissä.
Nyt näyttääkin sitten tältä (XP:n kanssa taitaa olla nyt aika iso ero...)
Kuva
Nyt jos tällä näkymällä alkaa kirjoittamaan, niin käytössä on tavallinen jenkki qwerty-näppis. Pitää siis vielä valita valikosta kirjaimistoksi hangeul. Tämä tapahtuu näppäämällä kielipalkin keskivaiheilla olevaa "A Han/Eng"-kohtaa. Nyt näyttää tältä:
Kuva
Jenkki qwerty-näppiksen ja korealaisen näppiksen vaihtamisen pikanäppäin on Alt gr. Huomaa, että että pikanäppäin toimii ainoastaan kun hiiren osoitin on sellaisessa kohdassa johon voi kirjoittaa, esim. tämän foorumin viestinkirjoituskentässä. Ja sitten ei kun vaan kirjottamaan!

Varsinainen kirjoittaminen sitten vaatiikin hieman enemmän kärsivällisyyttä. Koreaa ei nimittäin ole mahdollista kirjoittaa romanisoimalla vaan pitää opetella korealainen näppäimistö, joka näyttää tältä:
Kuva
Siis vokaalit oikealla ja konsonantit vasemmalla.

Ja shift painettuna.
Kuva
Kuvat on otettu Windows Vistan Korean IME:ssä mukana olevasta "Soft keyboardista", jolla voi siis kirjoittaa koreaa hiirellä klikkailemalla (hankalaa, kannattaa ennemin opetella ulkoa...). XP:ssä tätä kirjoitusmahdollisuutta ei taida olla? IME Pad sen sijaan taitaa löytyä molemmista. Tämä meinaa taas käsinkirjoitusta eli siitä aukeaa kenttä, johon voi hiirellä tuhertaa merkkejä ja IME sitten yrittää tunnistaa mitä olet mahdollisesti yrittänyt kirjoittaa.

Näillä ohjeilla pääseekin varmaan itse kukin alkuun.

//Ediiitti

Jos tekstin haluaa muuttaa hanjoiksi, niin se tapahtuu seuraavasti:
1. Kirjoita ensin tavu, jonka haluat muuttaa hanjaksi
2. Kun tavu on vielä alleviivattuna (eli ei vielä valmiina), niin paina oikean puoleista Ctrl-näppäintä tai työkaluriviltä 漢 Hanja -kuvaketta.
3. Nyt esiin tulee lista tavun mahdollisista hanjoista.

Myös jo kirjoitetut tavut voi muuttaa hanjoiksi maalamalla kunkin muutettavan tavun ja painamalla sitten oikeanpuoleista controlia. Minulla hanjalista tulee tuolloin jostain syystä esiin näytön oikeaan reunaan eikä suoraan muutettavan tavun alle, mutta eipä tuo mittään.
Viimeksi muokannut Silja päivämäärä 16.08.2009 22:00, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
Silja
Ylläpitäjä
 
Viestit: 897
Liittynyt: 13.08.2006 20:39
Paikkakunta: 札幌市/Sapporo

ViestiKirjoittaja LauraLee » 11.10.2008 12:34

Hienoa, kiitos. Eiköhän noilla ohjeilla onnistu. Tosin joudun vielä vähän aikaa odottamaan, kun tällä hetkellä ei ole sitä asennuslevykettä. Sillä välin joudun käyttämään hidasta netistä löytämääni sivua, jossa kirjaimia voi lisätä yksitellen kenttään ja copy-peistaamalla liittää esim. word-dokumenttiin.

Tällaista käytän nyt väliaikaisesti:

http://www.wandel.person.dk/korean.html
LauraLee
 
Viestit: 45
Liittynyt: 10.10.2008 20:31
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Katka » 12.10.2008 10:09

Mul ois macin käyttäjille tällaiset ohjeet, mut en oo kyl varma, toimiiks ne kaikilla samalla tavalla.

järjestelmäasetukset -> maakohtaiset -> syöttövalikko -> valitse se Hangul-kohta

Sit sen saa käyttöön valitsemalla ylhäältä suomen lipusta sen setin, jonka haluaa.
Avatar
Katka
 
Viestit: 164
Liittynyt: 02.11.2007 13:41
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja Yufina » 12.10.2008 21:15

Loistavat ohjeet, niille jotka tuota ei vielä osaa tehdä..

Mutta miksi koreaa ei voida kirjoitaa romanisoimalla? Varmaa johtunee siitä, että koreassa ei ole mitään helppoa järjestelmää romanille? Tosin tuo uusi 2000 versio alkaa olemaan jo aika hyvä systeemi, joka vois toimia myös kirjoittamisessakin. Mutta ilmeisesti MS:ää ei ole kiinostanut päivittää IME:itä vähän aikaan >_<

Itseäni tuo romanisoinnin puute alussa harmitti, mutta huomasin, että tuon näpääimistö sydeemin oppii äkkiä, varasinkin kun pitää tuota "Soft keyboardia" taustalla, josta voi sitten aina luntata, kun ei muista ;P .
雨降りで隠れても太陽はそこにあるはず。
Yufina
 
Viestit: 617
Liittynyt: 17.08.2006 15:02
Paikkakunta: Rauma

ViestiKirjoittaja Qfeiss » 19.06.2009 01:44

Ainakin tuo mac:in tuntuu toimivan moitteetta. Tosin oma kokemukseni rajoittuu sanastoon, jonka osaan, eikä siksi ole kauhean laaja kokeilu vielä. Macissa voi valita erilaisia asetuksia ja itse ainakin vielä, kun vasta aloittelen koko hommaa, niin pidän erityisesti GongjinCheonRomaja asetuksesta, joka muodostaa seuraavanlaista tekstiä, kun näppäilen:

hanja
한자

ja välilyönneillä: h a n j a
ㅎ ㅏ ㄴ ㅈ ㅏ

Toki asetuksiin saa myös samantyyppisen näppäimistön, kuin windowsiin, mutten ainakaan vielä ole sitä jaksanut opetella.

ss = ㅆ
ㅋ=k ㄱ=g ㄲ=gg

Suhteellisen loogista.
Ja "ympyrän" vokaalin eteen saa painamalla shiftiä.
ㅎ 아 ㄴ ㅈ 아

Kiitoksia siis ohjeistuksesta Katka, muuten olisin varmaankin etsinyt moista asetusta/ohjelmaa kissojen ja koirien kanssa. :)
Avatar
Qfeiss
 
Viestit: 3
Liittynyt: 18.06.2009 17:40

Re: Korean kirjoittaminen tietokoneella (käyttis: Windows)

ViestiKirjoittaja LauraLee » 14.09.2011 08:16

Sain noilla Vistan ohjeilla asennettua korean kielen uudelle kannettavalle, jossa on käyttiksenä Windows 7.
LauraLee
 
Viestit: 45
Liittynyt: 10.10.2008 20:31
Paikkakunta: Helsinki

Re: Korean kirjoittaminen tietokoneella (käyttis: Windows)

ViestiKirjoittaja Shinhwalover » 03.08.2012 09:42

안녕!!

Haluisin kysyy, et miten tolla näppäimistöllä voi kirjottaa tavui, ku en ihan tajuu. :( Saan kyl yksittäisii kirjaimii, mut en tavui.
Kiitti ohjeista, oli ihan sika selvät. :) Oon ihan korea fani ja aion mennä opiskeleen sitä kurssille tossa elokuussa. :)
Shinhwalover
 
Viestit: 1
Liittynyt: 03.08.2012 09:37

Re: Korean kirjoittaminen tietokoneella (käyttis: Windows)

ViestiKirjoittaja Yufina » 07.08.2012 07:06

Shinhwalover kirjoitti:안녕!!

Haluisin kysyy, et miten tolla näppäimistöllä voi kirjottaa tavui, ku en ihan tajuu. :( Saan kyl yksittäisii kirjaimii, mut en tavui.
Kiitti ohjeista, oli ihan sika selvät. :) Oon ihan korea fani ja aion mennä opiskeleen sitä kurssille tossa elokuussa. :)


Siis jos saat nyt ihan yksittäisiä merkkejä, kuten ㅎ,ㅏ,ㄴ, niin homma menee täysin samalla tavalla kuin paperille kirjoittaessa. ㅎ+ㅏ+ ㄴ = 한

Hetken kun noita merkkejä painelet, niin varmaan huomaat logiikan?

Ja aluksi varmaan saattaa tuntua hirveältä tämä kirjoittaminen, kun jokainen merkki pitää muistaa erikseen. Mutta tähänkin erittäin tehokas lääke on: kirjoita ~50 sanaa ja pian huomaat miten ne entistä enemmän alkaa tulemaan automaattisesti :)
雨降りで隠れても太陽はそこにあるはず。
Yufina
 
Viestit: 617
Liittynyt: 17.08.2006 15:02
Paikkakunta: Rauma

Re: Korean kirjoittaminen tietokoneella (käyttis: Windows)

ViestiKirjoittaja Silja » 09.02.2014 14:17

Jos tietokoneelle ei ole asennettu korealaista näppäimistöä eikä sitä voi asentaakaan, niin suosittelen käyttämään tätä virtuaalinäppäimistöä: http://www.branah.com/korean
Avatar
Silja
Ylläpitäjä
 
Viestit: 897
Liittynyt: 13.08.2006 20:39
Paikkakunta: 札幌市/Sapporo


Paluu Korean kieli - 한국어

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron