Japanin lukeminen ja kirjoittaminen tietokoneella

Jos et ole vielä asentanut koneellesi japanilaista fonttia, niin nyt olisi aika tehda se, sillä et voi käyttää näitä sivuja ilman japanin kielitukea. Uusimmissa käyttöjärjestelmissä japanin kielituki on asennettu oletuksena. Tämän sivuston käyttämä merkistökoodaus on utf-8.

Samalla kun asennat japanin merkistötuen, kannattaa asentaa myös Japanese IME (= Japanese Input Method Editor), jonka avulla voit Windowsisssa kirjoittaa japania ohjelmalla kuin ohjelmalla (Word, Excel, Muistio, nettiselaimet, kuvankäsittelyohjelmat, Messenger, Skype jne). Nämä ohjeet käsittelevät lähinnä Windows-käyttöjärjestelmiä, koska muut käyttöjärjestelmät eivät ole minulle kovin tuttuja. Windows XP:ssä merkistötuen ja IME:n asentamiseen tarvitaan järjestelmänvalvojan oikeudet (eli oikeudet asentaa uusia ohjelmia jne.) ja Windows XP järjestelmä-CD-ROM. Windows Vistassa ja Windows 7:ssa IME on esiasennettu, mutta sen käyttöönottoon tarvitaan järjestelmänvalvojan oikeudet. Mainittakoot vielä, että IME:n asentaminen ei muuta käyttöjärjestelmääsi yhtäkkiä japaninkieliseksi, ei vaikka valitsisit oletuskieleksi japanin. Käyttöohjeita Japanese IME:iin löydät täältä.

Jos et voi syystä tai toisesta asentaa koneellesi IME:ä, niin ei kuitenkaan syytä huoleen! Voit ladata ilmaisen japanin tekstinkäsittelyohjelman netistä. Hyviä ohjelmia ovat esimerkiksi JWPce ja Wakan. Molempien ominaisuuksiin kuuluu mm. japani-englanti-japani -sanakirja (Jim Breenin Edict), radikaalihaku jne.

Kuten todettu, Mac- ja Linux-pohjaiset käyttöjärjestelmät eivät ole minulle tuttuja, joten en osaa valitettavasti niiden kanssa enempää neuvoa. Ohjeita japanin kirjoittamiseen Ubuntussa on tarjolla täällä ja ohjeita japanin kirjoittamiseen Gentoossa voi lukea tästä.

Käyttöjarjestelmä Miten japanin merkistötuki ja IME asennetaan?
Windows 7 Windows seiskassa japanilainen kirjoitus näkyy ilman sen kummempia asetuksia. IME täytyy asentaa erikseen ohjauspanelin kautta, apuja asennukseen ja IME:n käyttämiseen voit tutkia ohjeesta Japanese IME & Windows 7 -käyttöjärjestelmä (PDF, 764 kt).

Pikaohje asennukseen: Siirry Ohjauspaneliin ja valitse Vaihda näppäimistöjä tai muita syöttötapoja –> Paina välilehdellä ”näppäimistöt ja kielet” painiketta ”Näppäimistöt…” –> Paina painiketta ”Lisää…” –> Etsi listalta ”japani (Japani)”. Avaa vielä alavalikko painamalla ”japani (Japani)”:n vieressä olevaa plus-merkkiä ja paina plus-merkkiä valikon ”Näppäimistö” vierestä. Tarkista, että valittuna on ”Microsoft IME” eikä ”japani”. Muuta valintaa tarvittaessa ja paina ”OK” kaikkiin ikkunoihin. Onneksi olkoon, Japanese IME on asennettu! (Jos Windows pyytää koneen uudelleen käynnistystä, niin tee se).

Windows Vista Vistassa japanilainen kirjoitus näkyy ilman sen kummempia asetuksia. IME asennetaan ohjauspanelin kautta: Valitse ensin Aluekohtaiset ja kieliasetukset –> Välilehti ”näppäimistöt ja kielet” –> Paina painiketta ”Näppäimistöt…” –> Paina painiketta ”Lisää…” –> Etsi listalta ”japani (Japani)”. Avaa vielä alavalikko painamalla ”japani (Japani)”:n vieressä olevaa plus-merkkiä ja paina plus-merkkiä valikon ”Näppäimistö” vierestä. Tarkista, että valittuna on ”Microsoft IME” eikä ”japanilainen”. Muuta valintaa tarvittaessa ja paina ”OK” kaikkiin ikkunoihin. Onneksi olkoon, Japanese IME on asennettu! (Jos Windows pyytää koneen uudelleen käynnistystä, niin tee se).
Windows XP Etsi käsiisi Windowsin järjestelmä-CD-ROM ja noudata näitä ohjeita (englanniksi) tai Jani Achrenin ohjeita (suomeksi, PDF, 112 kt).
Windows 95/98/NT Katso edellinen kohta (tietysti kaikki Windowsin versiot ovat hieman erilaisia, mutta pääperiaatteet ovat samat ja kaikki kohdat löytyvät varmasti pienellä tutkiskelulla). Jos selaimesi on Internet Explorer ja haluat ainoastaan japanin merkistötuen, niin toimi seuraavasti: Järjestelmän pitäisi ehdottaa japanifontin asentamista kun vierailet ensimmäistä kertaa sivuilla, joihin on kirjoitettu japania eli jos et ole tuota ehdotusta vielä jostain syystä saanut, niin eikun vaan vierailemaan jollain (täysin) japaniksi kirjoitetulla sivulla (vaikkapa Yahoo!:ssa).
Windows 2000 Kielipaketti ja IME löytyvät järjestelmä-CD-ROMilta ja ne on todennäköisesti jo asennettu koneellesi. Jos ei, niin seuraa Microsoftin asennusohjeita (englanniksi). Soveltaen on varmasti mahdollista käyttää myös Jani Achrenin ohjeita.
MAC OS X (kymmenen) Japani-fontti löytyy järjestelmä-CD-ROM:ilta. Päivitykset voit ladata ilmaiseksi Applen sivuilta
MAC OS 9.0 Japani-fontti löytyy järjestelmä-CD-ROM:ilta. Valitse ”Custom install > Japanese Language Kits”.
MAC OS 8.x Jos sinulla ei japani-fonttia koneellasi ole, niin joudut ostamaan sen erikseen.
Linux Japanin kielituki saattaa olla mukana levityspaketissasi tai sitten ei… Katso ohjeita esimerkiksi Wikipediasta.

Kielituki on asennettu, mutta merkit eivät vieläkään näy? Vika saattaa olla selaimesi merkistökoodauksessa.
Firefox: Mene selaimesi yläpalkista kohtaan View. Valitse Character encoding ja sieltä utf-8 ja sen lisäksi View -> Character encoding -> Tunnista automaattisesti -> Japanilainen. Nyt pitäisi näykyä!
Internet Explorer: View -> Encoding -> (More ->) Unicode (utf-8).
Jos ei vieläkään näy, niin voi olla, että joudut lataamaan vielä erikseen Internet Exploreria varten japanin fonttituen. Suosittelen kuitenkin katselemaan näitä sivuja jollain muulla selaimella kuin Internet Explorerilla, sillä se vääristää sivujen ulkoasua huomattavasti (lähinnä tuota menua). Sen lisäksi Explorer ei aina kykene näyttämään selityslaatikoihin kirjoitettuja, japanin kielisiä tekstejä, joten Exploreria käyttämällä yksi näiden sivujen tärkeimmistä ominaisuuksista jää pois. Lataa siis itsellesi esimerkiksi Firefox.