Olen saanut, ihme kyllä, kaikki pakolliset matkajärjestelyt jo tehtyä. Pakollisiin järjestelyihin lasken matkalippujen ynnä Japan rail passin hankinnan, valuutanvaihdon ja matkalle mukaan tarvittavien varusteiden kasaan haalimisen (rinkka, rahavyö jne.). Lisäksi olen varannut Soulista hostellin pariksi ensimmäiseksi yöksi.
Matkabudjettini on vähän vaille 2 800 euroa. Sain räknättyä tuollaisen summan kasaan viime syksynä, jonka jälkeen sekä Korean wonin että Japanin jenin suhde euroon on muuttunut minulle huonoon suuntaan aivan järkyttävän paljon. Eli tulen todennäköisesti ylittämään budjettini vähintäänkin muutamalla sadalla eurolla. Todennäköisesti myös teen jonkinsortin kummia (ja kalliita…) heräteostoksia paikan päällä. Huonolla tuurilla budjetti voi siis ylittyä jopa tyyliin 500 euroa… Katsotaan miten käy.
Suurimman osan matkakassastani ahmaisee matkustaminen. Lentoliput ja Japan rail pass ovat kaksi kalleinta yksittäistä rahasyöppöä. Lisäksi minun on vielä ostettava junalippu Soulista Busaniin, lauttalippu Busanista Fukuokaan, sekä tiestysti maksettava erinäisiä bussi-/metro-/paikallisjunamaksuja siirtyessäni paikasta toiseen kaupungin sisällä. Lentoliput ostin joulukuun puolivälissä. Jostain kun olen lukenut, että halvimmat liput saa yleensä noin kolme kuukautta ennen matkustusajankohtaa ja tätä ohjetta noudattaen sitten tilasin lippuni. Hintaa lipuille tuli tasantarkkaan 712,06 euroa, tilauksen hoidin Laatumatkojen Japaninspesialistin kautta. Lennot tulivat siis jokusen satasen kalliimmaksi kuin esimerkiksi Helsinki-Soul-Helsinki -välin lennot, mutta toisaalta minun ei tarvitse sitten palata enää Koreaan kotiinpaluuta varten (ja maksaa edestakaisesta lauttamatkasta jne.). Kahden viikon Japan rail passin hinta oli taasen kivunnut viime vuoden lokakuisesta 300 eurosta 406 euroon! Kyseessä ei ole varsinainen hinnanousu vaan euron huonontunut vaihtokurssi jeniin nähden. Kirottu olkoot endaka! Mutta kyllähän tuolla lipulla säästää edelleenkin pitkän pennin siihen nähden, että joutuisi ostamaan yksittäisiä shinkansen-lippuja (esimerkiksi yhdensuuntainen matka Shin-Osakan asemalta Tokioon kustaantaa vähintään 110 euroa…). Ostin myös Japan rail passin Laatumatkojen kautta.
KXT-junalippu Soulista Busaniin maksaa 67 100 wonia eli noin 36 euroa. Enhän minä todennäköisesti tosian mene suoraan Soulista Busaniin, vaan pysähdyn parissa paikassa matkan varrella. Lisäksi minulla ei ole niin kovin kiire, että aivan pakko on mennä tuolla nopeimmalla (=kalleimmalla) junalla vaan voi valita myös hitaamman (=halvemman) junan. Lauttamatka JR Beetlellä Busanista Fukuokaan kustantaa noin 13 000 jeniä eli rapiat 100 euroa. Tosin Koreastahan minä tuon lipun ostan ja hieman veikkailen, että se on siellä päässä hitusen halvempi. Lisäksi olen varannut suunnilleen 150 euroa metro- ym. lippuihin (ehkä hieman yläkanttiin arvioitu, mutta varaudun mielummin isompaan summaan kuin liian pieneen).
Matkatavarani aion pakata siskolta lainattuun 65 litran rinkkaan sekä tavalliseen reppuun, jonka saan käsimatkatavaroihin. Minulla oli viimeksi Japanissa mukana tavallinen matkalaukku, reppu ja vetolaukku ja voin vain sanoa, että sain loppuelämäni tarpeiksi raahata ko. kapistuksia metro- ja juna-asemien portaissa… Vahingosta viisastuneena siis tällä kertaa mukana rinkka. Tarkoituksenani on myös ostaa Japanista reissun loppupuolella pienehkö matkalaukku, mikäli tuliaisia kertyy paljon. Yritän kuitenkin ottaa mahdollisimman vähän tavaraa mukaan, että voin vitkuttaa tuon lisälaukun ostamista mahdollisimman pitkälle. Aion kuitenkin ostaa sekä Koreasta että Japanista jonkin verran esim. kirjoja ja muuta tilaa vievää, joten voi olla, että tulee lisätila tarpeeseen.
Käteistä matkavaluuttaa vaihdoin yhteensä reilut tuhat euroa. Woneja vaihdoin 650 000 wonin edestä eli noin 350 eurolla ja jenejä minulla on 80 000, euroissa tämä teki noin 680 €. Käteisellä rahalla on tarkoitus ostaa ruoat ja juomat (joihin olen varannut noin 30 euroa/päivä), metroliput sekä osa satunnaisista ostoksista ja muista tuliaisista. Ruokaan menee todennäköisesti ainakin Koreassa reilusti vähemmän kuin mitä olen ajatellut (kun yksi ateria maksaa jotain väliltä 1,50-5,00 euroa), mutta Japanissa saattaa sitten mennä enemmänkin, riippuu tietysti ihan siitä mitä ja missä syö.
Majoitukseen olen varannut reilun 20 euroa/yö. Tähän pätee sama homma kuin ruokaankin eli Koreassa pääsen reilusti suunniteltua halvemmalla mutta Japanissa saankin sitten maksaa varmasti pariin kertaan yli budjettini. Tarkoituksenani on kuitenkin yöpyä mahdollisimman halvoissa paikoissa eli lähinnä hostelleissa. Tarkemmat majapaikat katselen sitten paikan päällä, mutta ensimmäisen hostellini varasin jo. En osaa oikein nukkua lentokoneessa, joten olen varmasti hyvin väsynyt päästessäni perille Koreaan. Tuossa tilanteessa on ihan kiva kun ei tarvitse ruveta ihmettelemään ensimmäisenä, että mistä sitä voisi mahdollisesti löytää paikan, jossa sitä voi seuraavaksi yöksi päänsä kallistaa, vaan voi keskittyä siihen, että löytää perille ennalta varattuun majapaikkaan (mikä on kyllä minun tapauksessani lähestulkoon yhtä haastavaa… :D). Soulin hostellini on nimeltään Hongdae guesthouse ja hintaa yhdelle yölle tulee noin 13,80 euroa.
Yhteenveto matkabudjetista:
Lentoliput | 712,06 euroa |
Japan rail pass | 406,00 euroa |
Busan-Fukuoka lauttalippu | n. 105 euroa |
Muut matkakulut | 150 euroa |
Majoitus (22 yötä) | n. 22 euroa/yö = 484 euroa |
Ruoka & juoma | n. 30 euroa/pvä = 660 euroa |
Muut ostokset ja tuliaiset | n. 250 euroa |
Yhteensä | n. 2742,46 euroa 🙂 (ei nyt turhan tarkaksi ruveta!) |
Seuraava projekti onkin sitten päättää mitä kaikkea tarvitsen mukaan ja yrittää saada kyseiset kamppeet mahtumaan rinkkaan ja reppuun.
7 comments
Kannattaa lukea sellaine kirja kuin madventures kansainvälisen seikkailijan opas. Mahdottoman hyvä kirja. Sieltä löytyy paljon mielenkiintoista ja hyödyllista tietoa. Siellä oli esim että 60l rinkka olisi maksia, mutta eiköhän tuo 65l mene ihan hyvin. Sitten oli että rinkka ei saisi painaa enempää kuin 30% siitä mitä vaeltaja painaa…
Joo itsekin tympii tuon yen, won ja varsinkin dollarin vahvistuminen – on maailmankirjat ihan sekaisin. Kaikkialla (netissä) on hinnat nuosseet huomattavasti 🙁
Luulenpa että Madventuresin pojat tekee hieman eri luokan reissuja kuin minä… Kolme kuukautta Etelä-Amerikkaa rinkka selässä kierrellen on hieman eri asia kuin tämä kolmen viikon kaupunkilomani… 😉 Mutta ei ole tosiaan tarkoitus pakata tuota näin lähtiessä kovin täyteen, että saa tuliaisetkin mahtumaan.
Mahtavalta vaikuttaa ihan kateeksi käy.. Tarkoitus olisit itsekkin lähteä vähän pidemmälle reissulle kunhan valtion pakollinen palvelus on käyty (armeija).. Mielelläni seuraan tätä blogia ja jos ehkä jopa postaat kuvia matkan varrelta (: Tässä tuli vielä mieleen kun sinun budjetistasi puuttui tuo matkavakuutus että onhan tämä asia kunnossa 😀
Halvalla japanissa varmaankin pääsee jos syö liukuhihna sushia tai ostaa kaupasta valmis sapuskoita x)
Lentokoneessa on tosiaankin hankala nukkua yleensä aasiaan lentäessäni olen ollut semmosen 36h yhteensä hereillä ja mennyt vasta paikallista aikaa illalla nukkumaan niin että unirytmin sai siinä samassa sopivasti korjattua. Tietenkin saapumispäivä on aikamoista jumitusta jos väsyttää 😀
Vaikka reissut varmasti eri tasoa ovatkin madventuresin jannuilla niin kyllä sieltä ainakin jotain vinkkejä olisi varmasti saanut.
Itellä ois kyllä kanssa ollu ajatuksissa viettää vastaavanlaista kaupunkilomaa – onpahan kiva seurata sitten täältä blogista, että miten siun reissusi edistyy jos vaikka itsekkin innostuisi sitte matkustamaan.
Ainut mitä itse voisin vinkata on, että kun rinkan on pakannut – niin se pitää purkaa ja jättää puolet pois. Miettii sitte mitä oikeasti tarvii mukana sillä turha tavara painaa aina enemmän ^^
[…]kun rinkan on pakannut – niin se pitää purkaa ja jättää puolet pois.[…]
Heh, ei onnistu mun kohdalla… Kerran mulla oli viikon lomareissulle 7 paria kenkiä mukana (olisin tosin pärjännyt varvastossuilla, mutta ihan piruillakseen käytin kaikkia kenkiä edes kerran).
ihana tää, oioioi,